FÜZESGYARMAT - DOBOZ TESTVÉRISKOLA PROGRAM
fgy kezfogas doboz
esza
mame
usze

   Füzesgyarmat

   Doboz

  Vissza

 


Tantárgyi fejlesztés

Anyanyelv
Matematika Biológia, természetismeret
  • „Nem esett messze az alma a fájától” – szólások, közmondások gyümölcsök neveivel – csoportmunka (lexikonok)
  • „Memória-étlap” – kedvenc ételek képeinek felhasználásával étlap, memória játék, betűrend – páros munka
  • Kicsoda-micsoda játék zöldségekkel, gyümölcsökkel – beszélgetőkör
  • A kenyér – közmondások a kenyérről, azok betűrendbe sorolása, kenyérfajták – kiscsoportos munka
  • Tejben-vajban fürösztő – tejes közmondások gyűjtése, szókincsgyarapítás, tejtermékek helyesírása – egyéni munka
  • „Ép testben ép lélek” – szövegértési gyakorlat a mozgás szerepéről – egyéni munka, mozgásos játékok
  • A lelki egészség – előadás mentálhigiénés szakember segítségével, részvételével; beszélgetés a hallottakról
  • Az alkohol káros hatásai – információgyűjtés újságok, szórólapok és az internet segítségével
  • Tisztálkodás; önálló szóbeli szövegalkotás fejlesztése, dramatizálás
  • Öntsünk tiszta vizet a pohárba! A megfelelő folyadékmennyiség beviteléről, gyűjtőmunka csoportban. Csoportosítás: egészséges-egészségtelen
  • Harc a kilókkal. Filmrészletek. Mozgásformák. Páros munka.
  • Fogas kérdés. Szólások, közmondások a foggal kapcsolatban. Szövegértés – a fogápolás története.
  • Egészséges talaj, egészséges táplálék – környezetvédelemmel kapcsolatos helyesírási gyakorlat, nyelvművelés
  • Vitaminok – memóriajáték, szövegértést fejlesztő feladatok
  • Szóbeli szövegalkotás, drámajáték, szókincsbővítés. Mit tanultunk?
  • Játsszunk piros almát, szóló szőlőt!
  • Önmagunk megmérettetése. Tömeg, magasság mérése, táblázat, grafikon készítése, átlag kiszámítása. (mérleg, mérőszalag) – csapatmunka
  • Az egészség megőrzésének feltételei. Napi program leírása, egészséges napi program összeállítása csoportokban. Annak mérlegelése, hogy a nap hányadrészét töltjük egészségesen.
  • Feladatlap az egészséges életmóddal kapcsolatban. Kombinatorikai, logikai feladatok az egészséges életmód különböző területeiről
  • Élelmiszerek aránya a helyes étrendben. Táplálékpiramis. Képes összeállítás készítése. Egy napi étlap összeállítása az arányoknak megfelelően.
  • Árelemzés, árkalkuláció. A az előző foglalkozás étlapjához bevásárló-lista készítése a legjobb árakat figyelembe véve. Csoportmunka. Az újságok árajánlatainak beszerzése.
  • Ismerkedés a kalóriatáblázattal. Mit jelent ez számunkra? Állítsák növekvő sorrendbe az élelmiszercsoportokat kalóriaértéküknek megfelelően. Kalóriatáblázatok használata, csoportmunka
  • Napi kalóriaszükségletek. Az adott életkornak megfelelő kalóriaszükséglet kiszámítása, összehasonlítások. Internetes kalkulációs program.
  • A napi étlapunk kalóriaértékének kiszámítása. A csoportok étlapjainak összehasonlítása ilyen szempontból – csoportmunka
  • A mozgás és az egészség összefüggései. A mozgásszegény életmód következményei. Kalóriaégetés mozgással. Csoportmunka, kalóriaégetés kalkulátor.
  • Egy heti helyes napirend összeállítása. Táplálkozás, mozgás, testi, lelki higiénia figyelembe vételével. Mértékegységek átváltása. Napirend napló készítése. Csapatmunka.
  • Étlapok, menüsorok gyűjtése, összevetése az egészséggel.
  • Könyvtárlátogatás. Szakácskönyvek alapján egészséges ételek keresése egy vasárnapi ebéd elkészítéséhez. Bevásárló lista, árkalkuláció.
  • Számítási feladatok: Menü hozzávalóinak kiszámítása 1,4 főre, egy adag kalóriaértékének meghatározása
  • Gyümölcssaláta, ivólé, müzli szelet készítése. Jelszó: Egészségesen finomat! A egy főre jutó költségek kiszámítása. Csoportmunka. A hozzávalók előzetes beszerzése.
  • Konditerem meglátogatása. Ismerkedés a kondigépekkel, a korcsoportoknak megfelelő gépek kipróbálása, a korábbi foglalkozásokon gyűjtött ismeretek (kalóriaégetés kalkuláció) felelevenítése, felhasználása
  • A szilva – a levél és a termés megfigyelése, vitamintartalma – páros munka
  • Az alma – a gyümölcsfa felépítése, az alma szerepe a konyhában – csoportmunka
  • A szőlő – a termés részeinek megfigyelése, csemegeszőlő, borszőlő – az alkohol ártalmai – beszélgetőkör
  • A paradicsom – származása, ásványi anyag tartalma – páros munka
  • A paprika – eredete, változatai a konyhában – páros munka
  • A káposzta – a növény felépítése, savanyú káposzta – C-vitamin
  • Szemünk fénye akció – a répa hatása a szervezetre, saláta készítése, kutakodás az interneten – páros munka
  • A petrezselyem – a kétéves fejlődés állomásai, fűszer a konyhában – petrezselyemlevél
  • A kert madarai – a fák védelméről. Szövegfeldolgozás, szövegértés fejlesztése.
  • A kert élőlényei. Kártevők a gyümölcsösben és a zöldségeskertben – memóriajáték
  • A vöröshagyma, annak mellékgyökérzete. A magyar táplálkozás legfőbb alapanyaga.
  • Vegyszerek nélküli élet. Vegyszerek a lakásban, kertben, azok káros hatásai
  • Egészséges talaj, egészséges táplálék – környezetvédelem
  • Káros szenvedélyek – függőség. Előadás a dohányzás káros hatásairól.
  • Újrahasznosítás – csomagolás korszerűen, a környezetvédelem jegyében
  • Testünk felépítése – életműködések, csoportos feladatmegoldás